tiistai 10. huhtikuuta 2012

Karppaus

Olen karpannu vajaan viikon ja olo on loistava: turvotus on poissa, päänsäryt ovat poissa, jatkuva hikoilu on poissa, nukun yöni paljon paremmin kuin aikaisemmin ja puntarikin näyttää miinusta.
EI, en syö vain paistettua pekonia ja kananmunaa. Syön monipuolisesti lihaa, kalaa, kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, maitotuotteita, pähkinöitä, siemeniä..  Saan siis syödä todella paljon kaikkea. Rasvana ei aina ole, käytän myös oliiviöljyä ja rypsiöljyä ( jälkimmäistä varoen ).
Mitä sitten EN syö?  En syö tuotteita, joissa on lisättyä sokeria, riisiä, vaaleaa viljaa, perunaa tai  maissia. Käytännössä siis ruokalistaltani ovat poistuneet myös pastat ja leipä. Kun olen saanu karppauksen vauhtiin ja totutettuani kroppani vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, aion lisätä joitakin täysjyväviljatuotteita ruokavalioon. En kuitenkaan ole ketokarppaaja eli voin maistaa pienen palan keksiä, mutta se riittää, lisää ei ole edes alussa tehnyt mieli.
Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei siis ole automaattisesti suurirasvainen ruokavalio, ruokani eivät lillu voissa ja syön paljon kasviksia sekä välipalaksi hedelmiä ( banaani ja viinirypäleet ovat varottavalla listalla suuren sokeripitoisuutensa vuoksi ). Todellisuudessa ruokavalioni on nyt terveellisempi kuin ennen: syön paljon enemmän kasviksia, salaatteja.. vain siksi etten voi niitä korvata pastalla, perunalla tai riisillä. Kun muu perhe syö lohta ja pastaa, minä syön lohta ja kasviksia. Kuitujen puute korvataan esim. pellavansiemenrouheella, vehnäjauhot leivonnassa manteli- tai kookosjauholla.. vaihtoehtoja on siis lukemattomia. Leivänhimoisillekaan ei ole tuskaisia päiviä tiedossa, leipää voidaan tehdä muistakin kuin vaaleista viljoista.
Kurkatkaapa näitä herkullisia reseptejä:  http://karppaus.info/resepti/ .

Mikä on muuttunut? Jo muutamassa päivässä suurin muutos on ollut maitotuotteiden sietokyky. Olen ollu vuosia laktoosille intoleranssi, käsitellyt maitotuotteet eivät ole sopineet tuskin ollenkaan, edes laktoosittomat tuotteet. Nyt voin syödä maustamatonta rahkaa, jogurttia tms eikä vatsa soimaa ollenkaan. Olenkin saanut nauttia mm. rahkasta sokeroimattomalla mehukeitolla. En koskaan enää kuvitellut moista voivani syödä. Enää ei tarvitse syödä kalkkia purkista. Uskonkin, että karppaus ei ole ohimenevä vaihe, vaan jää elämäntavaksi vaikka ottaisinkin takaisin joitakin hiilihydraattisempia tuotteita ruokavalioon aikanaan. Vatsani kiittää!

Katsokaa nyt vaikka näitä kuvia ( lainattu: http://www.rantapallo.fi/veerabianca/2012/03/27/karppaus/ )

 Tässä kuvassa tosin näyttäisi olevan leipää pari viipaletta?


1 kommentti:

  1. Mukavaa että olet löytänyt karppauksen :) Itselläni karppielämää jo 4 vuotta takana enkä kyllä ikinä aio entiseen palata.

    VastaaPoista