sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Vihdoinkin apua fibromyalgiaan ?

Törmäsin yhdessä blogissa linkkiin TÄSTÄ tutkimuksesta.

Itse olen kärsinyt vuosia tästä oireyhtymästä ja diagnoosi viitisen vuotta sitten muutti elämäni, hyvässä ja pahassa. Hyvää oli se, että vihdoin sain tiedon mikä on vialla, miksi sattuu ja särkee ja kolottaa. Vuosien myötä olen oppinut sen, mitä voin tehdä ja mitä en. Siitä suuri kiitos fysioterapeutilleni, jonka kanssa olemme tuntikaupalla keskustelleen kipupisteistä, jumppaamisesta , työn tekemisestä käsillä.. akupunktion lomassa =)  Mie olen huomannut myös kalanmaksaöljytablettien syömisellä olevan hyvän vaikutuksen. Niitä kun syö niin säryt ajoittain helpottavat, tosin säryt tulevat keväisin ja syksyisin sekä kovilla helteillä ja pakkasilla oli sitten syönyt mitä hyvänsä. Nyt imettäessä ongelmaksi muodostuu myös se, että en voi ottaa parhaita lääkkeitäni, koska niiden käyttö on imetyksen ja raskauden aikana kielletty. Sitä siis mennään tällä hetkellä tyyliin, otetaan tuhdimpaa särkylääkettä kun järki lähtee ja pienemmät kolotukset siedetään  ihan tahdon voimalla. Koen kuitenkin vielä imetyksen tärkeämmäksi kuin pienet särkyni. Ehkä jos tämä tästä taas pahenee..

Olen puhunut fibromyalgiastani avoimesti ja siitä, kuinka se monesti on yhteydessä yliliikkuviin niveliin. Itselläni vaiva on pahin olkapäissä, jotka on röntgenkuvilla todettu erittäin yliliikkuviksi. Tämän huomasin mm. itämaisen tanssin venytyksessä kun käsi vain " jäi jumiin sinne jonnekin korkealle ".. enpä sitten enää moista pitkää taivutusta toiste yrittänyt ;) Fibromyalgia luokitellaan reumasairaudeksi, vaikka se ei varsinaisesti reumaa olekaan. Reumatesteissä tulokset ovat kaikki negatiivisia, niin kuuluu ollakin. Lääkitykset ovat osittain reumalääkkeitä, tosin niiden oikeiden lääkkeiden löytäminen kesti minunkin kohdallani monta vuotta. Onneksi yksi lääkäri oli lukenut artikkelin, jossa oli juuri minulle sopivaa lääkäriä " kehuttu " tähän vaivaan toimineeksi ja minulle se sopi. Kaikille ei sekään sovi.

Ruokavaliolla en ole huomannut muita vaikutuksia kuin tuolla kalanmaksaöljyllä. Suurimmat haittatekijät ja vaikuttajat ovat omasta kokemuksestani sää sekä tekeminen. Etunojapunneruksia jos menet tekemään, niin sen jälkeen saat syödä viikon lääkkeitä, pahimmassa tapauksessa saa tulehduksen ja sitten syödään niitä lääkkeitä viikon sijasta kuukausi. Ei auta " altistaminen" eli teenpä hissukseen ja lisään sitten kertoja, sama vaikutus tulee.

Minä aion seuraavan kerran apteekin ohi mennessäni hakea tuota Q10- ubikinonia pakkauksen ja kokeilla. Ei siitä varmasti ainakaan haittaa ole =)

Lisää fibromyalgiasta esim.
- poliklinikka
- reumaliitto
- therapia fennica
ja lukuisia sivuja mm. ulkomaan kielillä löytyy hakusalla googlettamalla

1 kommentti:

  1. Tästä aiheesta olisi kiva lukea enemmänkin,
    sattuneesta syystä...

    VastaaPoista