lauantai 21. elokuuta 2010

Suomi on maailman parasSuomi on maailman paras paikka asua. Näin uutisoi Newsweek. Ja mitä teemme me suomalaiset ? Kiistämme, että varmasti on tullut jokin virhe. Kummissani olen seurannut tätä keskustelua. Jopa suurlähettiläs Jari Vilen viikolla Lapin kansassa sanoi, että jos meillä olisi jotain oppimista unkarilaisista niin se olisi ehdottomasti ITSETUNTO.

Amerikkalaiset vitsailivat mediassa, että ei meidän pikkuruinen maa voi olla maailman paras paikka asua. Kyllä on, ainakin jos on mitään uskomista edes hituseenkaan siitä mitä mediasta kuulee USAsta. Siinä vasta maa jossa yksilönvapaus on viety äärimmäisyyteen: jos poltat suusi kuumassa kahvissa eikä kupissa lue varoitusta kahvin kuumuudesta, voit haastaa myyjän, valmistajan vaikka kenet oikeuteen.. voi jösses.

Onko vuosisatojen Ruotsin ja Venäjän vallan alaisuus saaneet meidät niin hyvin aivopestyä että kansakuntana kuvittelemme olevamme huono. Eikö meillä sentään ole aihetta ylpeyteen, sen sijaan että kaikesta hyvästä etsittäisiin huonoa. Se, että emme ole täydellisiä, ei tarkoita sitä, että me emme ole hyviä. Täydellisyyttä ei kannata edes tavoitella, kukapa haluaisi olla tylsä ja täydellinen ?

Se, että maamme on pieni, ei tarkoita sitä olisimme huono. Se, että tunnettuvuutemme maailmalla on huono, ei tarkoita sitä että me olisimme huonoja. Suomessa on kuitenkin ensiluokkainen edullinen terveydenhuolto, jonka käyttö ei edellytä kallita terveysvakuutuksia. Sitä ei monessa maassa ole. MAKSUTON perusopetus ja kouluruokailu on myös erittäin harvinaista ja mielestäni melko laadukasta. Toki voisimme pyrkiä enemmän vapaampaan ja luovempaan opetukseen, mutta toisaalta taas tällainen jäykkä tyyli opetuksessa on jotenkin perisuomalaista " herranpelkoa " . Tosin kunnoituksesta ei koulumaailmassa suuresti enää voi puhua, siinä tuskin on opettajissa vikaa vaan johtuu liiankin vapaasta lasten kasvatuksesta.

Keskieuroopassa on ennenkuulumatonta, että yläasteikäiset saavat olla yksin ulkona pimeän tultua, pienemmistä puhumattakaan. Meillä on turvallista, siksi lapset voivat olla ulkona, mutta tiedämmekö siltikään mitä lapset siellä puuhaavat ? Kollektiivisuus on taito, joka suomalaiselta useasti puuttuu. Emme osaa toimia yhdessä, jokainen pitää kynsin hampain kiinni omastaan. Tämä nähdään myös liikennekäyttäytymisessä, kun oma minä on se ykkönen ja liikennesäännöt se paha kakkonen.

Emme siis ole täydellisiä, mutta silti PARHAITA: ollaan ylpeitä siitä !!

Sen kunniaksi tänään supisuomalaisista mustikoista ja puolukoista. Kaloreita ei lasketa eikä murehdita pyllyn leviämistä, tänään vain nautitaan :)

Pohja: mokkapalat 

Päällistäyte:
- 1 prk Flora vanilla 12 % vispattuna
- 1 prk Valio maustetta rahka, vanilja hyla
- 2 dl mustikoita ja puolukoita ( putsattu ja huuhdeltu )
- 100 g  valkosuklaata paloiteltuna
- 2 rkl vaniljakreemijauhetta

Sekoita täytteet ainekset ja anna muhia jääkaapissa n. ½ tuntia. Laita täytettä leikatun mokkapalan päälle lautaselle ja nauti kera kahvin. Meille pienimmille maistuivat palat ihan sellaisinaan ilman päällisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti