tiistai 16. helmikuuta 2010

Päiväkotiharjoittelua ja äidin sydämentykytyksiä

Meillä kuopuksella alkaa vajaan kuukauden päästä ura päiväkodissa. Tänään kävimme toisen kerran tutustumassa pienten osastoon isosiskon eskariin viennin jälkeen. Huomenna aamulla aiomme mennä uudelleen. Nykyisin meinaa tuo muistipuoli olemaan niin hatara, että mitään ei muista jos sitä ei ole paperille kirjoitettu tai erikseen kalenterissa mainittu. Aloitin hyvissä ajoin keräämään listaa siitä, mitä kaikkea pitää Jaskalle hankkia päiväkotiin tai päiväkotireppuun. Reppu on jo valmiina , sitä on käytetty myös reissureppuna. Kylläpä sitä listaa kertyikin, huh huh. Kyllä eskarilaisen kanssa on jo helpompaa ku riittää yksi vaihtovaatekerta, yhdet varakintaat ja sitten ne hiusharjat, pinnit, ponkut ja purkat ( meidän neiti ei siedä ksylitolipastilleita .. ) ovatkin aina päiväkodilla. Neidin päivähoito ei muutu, koska päiväkotipaikka on sama kuin ennen eskariakin ja käytännössä hoito näkyy vain pidempänä päivänä kavereiden kanssa, jota on odotettukin jo joulusta saakka :)

Jaska tykkäsi kovasti aamulla touhuta toisten lasten kanssa ja hoitotäditkin saivat paljon hymyjä ja silmäripsien räpytystä. Jaska on aina ollut sellainen " naistenmies " että osaa katsoa naisia " sillä silmällä " ja luonteeltakin aika lupsakka kaveri. Äiti sen sijaan on aivan jo nyt sydän syrjällään eikä varmasti ensimmäisen työviikon aikana kykene mihinkään järkevään. Voin kuvitella itkeä tihrustavani aamulla bussipysäkillä ja saavani " hyperventilaatiokohtauksia ja sydämen rytmihäiriöitä " ajatellessani kuinka Jaska itkee päiväkodissa, kun todellisuudessa poika touhuaa täysillä onnellisena tätien ja hoitokavereiden kanssa.

Päiväkoti sijaitsee 70-luvulla rakennetun kerrostalon alakerrassa eikä siellä siis ole lattialämmitystä. Lattia on kovalla pakkasella viileä ( tänään -10 asteella ei ainakaan kovin tuntunut kylmältä ) , joten sisälläkin saa olla päällä esim. sukkahousut, body ja housut & paita sekä jalassa tossukat. Vaatimattomista ja vanhoista tiloista huolimatta tykkään tuosta päiväkodista, kaikki lapset ja vanhemmat ja hoitajat ovat tuttuja keskenään ja aikanaan jatkavat sitten lähellä sijaitsevaan kouluun. Vaikka kunnallista päivähoitoa usein parjataan, niin itse olen ollut kyllä 9 vuoden kokemuksella meidän päivähoitoon tyytyväinen, ruokapalvelusta en voi sanoa samaa mutta se onkin sitten koko kaupungin ruokapalvelu, oman päiväkodin henkilökunta tekee sen osalta parhaansa mitä pystyvät. Pienten ryhmässä on 12 lasta, joista 4 on alle 2-vuotiasta ja isoimmat 3-vuotiaita. Yli 3-vuotiaat ovat jo isojen ryhmässä, jossa touhu on hieman erilaista. Isojen ryhmään lasketaan myös eskarilaiset, jotka ovat vain esiopetuksessa. Pienet ja intiimit ryhmät siis, lähipäiväkodin harvoja etuja :)

Listan olen laatinut siinä mielessä, että siitä voisi olla apua muillekin. Meillä ei Jaska käytä esim. kertakäyttövaippoja, tuttia, tuttipulloa, tyttöjen hiusjuttuja, unikaveria eikä toistaiseksi ksylitolipastillejakaan. Vaatteiden osalta mieltymykset vaihtelee, mutta itse ajattelen että helpointa sisäkerrospukeutuminen on kun alla on sukkahousut ja lyhyt-tai pitkähihainen body ja sen päällä housut ja päälipaita. Jalassa sitten ohuet sukat tossuissa, likaiset sukat on helpompi ja nopeampi vaihtaa kuin jalkapohjasta likaiset tai märät sukkahousut.
Jokaisessa päiväkodissa ei kai vieläkään käytetä kasvunkansiota, täällä se on ollut käytössä jo useamman vuoden ja viime viikolla juuri katselimme eskarilaisen valokuvia ja kädentaitoja 2-vuotiaana säilytettyjen osalta. Kansiossa ne säilyvät kivasti tallessa ja aika hyvin myös aikajärjestyksessä.Mitä kaikkea pitää muistaa viedä päiväkotiin:

Reppuun:
- useampi vaihtovaatekerta ( paidat, bodyt, housut, sukkahousut, sukat, villasukat, lapaset, ulkokintaat, aluslakki )
- vaipat ( kestoilijoilla lisäksi likavaippapussit )
- unikaveri

Päiväunivaunut ovat aina mukana, koska niillä tullaan aamulla ja lähdetään iltapäivällä kotiin.

Päiväkodilla säilytettäviä:
- kuravaatteet ja kumpparit
- nokkamukit, tutit, tuttipullot
- kosteusvoide ( kuivaihoiselle ), huulirasva
- ksylitolipastillit ( jos niitä ei saa päiväkodin puolesta )
- pitkähiuksiselle hiusharja, ponkut, pinnit
- sisätossut
- kasvunkansio ja siihen muovitaskuja

Ja kaikki nämä pitää muistaa nimetä villasukkia myöten !
Vaatteet nimikoin pesulappuun nimikirjaimin, muihin on ommeltavia nimikointilappuja


Tässä on osa jatkossa pelkkään päiväkotivaippailuun varattuja kestovaippoja. Vaipat ovat Nupsukan Unelma-aio-vaippoja koossa M joustofroteesisäpinnalla tuunattuna pienellä 4-kerroin taitetulla harsolla . Tämä merkki valikoitui selkeästi siitä syystä, että ovat miehen lempivaippoja ja niitä meille tästä syystä kertynyt eniten. 
Päiväkodissa suhtautuivat mukavan avoimesti meidän kestovaippailuun. Jaska on ensimmäinen kestoilija koko päiväkodissa ja teinkin hoitajille ohjeet. Vakihoitajat toki äkkiä muistavat miten vaippojen kanssa toimia, mutta sijaisilla varmasti joskus mietityttää.

Viimeisintä päivitystä hoitokestoilun osalta keskiviikolta:
Nyt myös aikaisemmin kestokielteinen hoitaja huomasi, etteivät nuo kestot mitään kamalia mörköjä olekaan ja aamulla pyörittelivät kestoja käsissä aika innostuneena. Likavaippajutut aiomme hoitaa niin, että vien hoitoon poljinroskiksen, johon laitetaan tuomani likavaippapussi ja sitten iltapäivällä Jaskaa hakiessa otamme pussin mukaamme. Pussiin voi laittaa myös likaiset ja kastuneet vaatteet, näin säästytään lokeroissa pyöriviltä muovipusseilta ja likaiset vaatteet kulkevat varmasti kotiin :) Kaikenkaikkiaan mukava aamu oli päiväkodilla ja Jaskakin uskalsi jopa hieman siellä jokellella ja touhuta muiden kaverina.
Nyt vain " projektina " on saada Jaskalle lohdutuskaveri.. Jaska ei käytä unileluja, riepuja tms juttuja ( paitsi se äidin tissi.. ) joten kokeilemme saada jutun, jolla myös hoidossa ikävä hieman helpottaisi. Jaska tykkää kovasti Puuha-Petestä ja muistin, että siskon pehmolelulaatikossa on sellainen käyttämättömänä. Kaivoin Peten laatikosta ja nyt sitä aletaan sitten pojalle " tyrkyttämään ".. saa nähdä kelpaako ;) Itse päiväkotiin tutustuja nukahti reissun jälkeen kun unet on olleet vähillä läpipuskeneiden yläkulmahampaiden vuoksi ja nukkuu edelleen.. iltapäivällä lähdetään eskarin jälkeen mittauspuuhiin, niiden syyn näette ehkä sitten jossain lehdessä tulevana vuonna. Kerronpa sitten ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti